Samanas – Praktijk voor natuurgeneeswijzen, Cranio-Sacraaltherapie, Ayurvedische massga en meditatie

Cranio-Sacraal voor baby's

Zwangere vrouwen
http://www.midwiferytoday.com/articles/cranialsacral.asp

Baby’s

Terwijl ik met de opleiding bezig was en tenslotte de module cranio-sacraal therapie en baby’s volgde, had ik het geluk om tal van kleinkinderen om mij heen te ‘hebben’. Prachtig om te oefenen en direct te ervaren wat Cranio met die kleine mensjes doet.

Ontwikkeling
Tijdens de vorming van het embryo ontwikkelt het zenuwstelsel zich als eerste, samen met het bindweefsel. Daar rond ontstaan alle organen, spieren, beenderen en de huid. Het systeem dat uiteindelijk het binnenste meest verborgen gebied vormt van ons lichaam noemen we het Cranio Sacrale systeem.

Cranio met een babyGeboorte
Tijdens de zwangerschap ontstaat een sterke fysieke en emotionele band tussen moeder en kind. De manier waarop de moeder de zwangerschap en de bevalling ervaart, is daarom van directe invloed op het kind.
Tijdens de bevalling produceert het lichaam van de moeder endorfinen om de geboortepijnen draaglijk te houden. De pasgeborene, die na (vaak) veel inspanning uit de buik komt, moet dan op eigen kracht het lichaampje open plooien en de ruimte nemen, om de systemen en organen zo goed mogelijk te laten functioneren. De longen ontvouwen zich en de ademhaling komt op gang, de druk die de longen op de wervelkolom geeft, zal op zijn beurt het cranio-sacrale ritme op gang brengen.
De schedel van de baby is flexibel en de botjes schuiven over elkaar, wanneer de baby tijdens een natuurlijke geboorte door het geboortekanaal gaat. De schedel en nek worden aan een enorme kracht blootgesteld. De meest kwetsbare plek is de schedelbasis. Hier komen zenuw- en bloedbanen de schedel in en uit en er is de dikke zenuwstreng, het ruggenmerg.

Endorfinen; werkt in de eerste plaats pijn onderdrukkend, maar zorgt ook voor een gevoel van geluk of euforie.

Problemen tijdens de geboorte
Dat tijdens een geboorte niet alles voorspoedig verloopt, is te zien op bijgaande foto. Soms wordt er aan het hoofdjes getrokken, om de baby te helpen sneller naar buit te laten komen. Dit kleinkind is met de tang verlost, omdat hij met zijn aangezicht voor het geboortekanaal lag. De gynaecoloog en verpleegsters waren minder aangedaan dan wij en met de woorden: "dat trekt wel weer bij”, was het voor hen klaar. Ik ben zo snel mogelijk met Cranio behandelingen begonnen.


Na tangverlossing

Aanraking
Het is voor een baby van levensbelang aangeraakt en geliefkoosd te worden. Een pasgeborene kan al een paar uur na de geboorte worden behandeld, door een ervaren therapeut. Het is zinvol om het craniaal systeem te evalueren en te corrigeren. Op deze manier kunnen problemen voorkomen worden zoals; darmkrampjes, maagspasme, slikklachten, slaapproblemen, huilbaby, reflux, ontwikkelingsstoornissen, borstvoedingsproblemen. Concentratie en rust zullen de weerstand verbeteren, het zal de geestelijke en emotionele ontwikkeling ten goede komen. Zo bevordert het de gezondheid van de baby.
Belangrijk is, de baby een gevoel van veilig zijn te geven tijdens de behandeling. De baby zal zelf aangeven wat nodig is, je hoeft slechts te volgen. Een liefdevolle aanraking kan veel problemen helpen oplossen. Wanneer een baby niet wil liggen, kunnen moeder en baby samen op de behandeltafel, zodat het contact dichtbij is.

Kinderen met het syndroom van down mogen geen nekbehandeling

KISS syndroom
Tijdens de geboorte kunnen daarnaast ook stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby ontstaan, doordat de bovenste nekgewrichten van de baby beperkt raken in hun beweging. Dit verschijnsel staat bekend als het KISS-syndroom, waarbij KISS staat voor: ‘Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie' (vertaald uit het Duits).
Meer informatie vindt u op www.kisskids.nl

Etienne Peirsman: Cranio sacraal therapie voor baby's en kinderen, ISBN 90 202 43 918